Over mij - een passie voor honden

Mijn naam is Jori Noordenbos en Wagging Tails is mijn bedrijfje. Zo lang als ik me kan herinneren ben ik al ‘gek van dieren’, en dan met name honden. Toen ik op mijn zesde een eigen puppy kreeg, sloeg dit om in een ware passie voor honden: ik las (en lees) alles wat er over te lezen valt, keek alles wat erover te kijken valt en besteedde vooral heel veel tijd met mijn hond. Al op jonge leeftijd viel het me op dat veel mensen het gedrag van hun hond onjuist interpreteren of hun hond op een ineffectieve manier trainen. De droom om zelf hondengedrag te gaan onderzoeken is hieruit geboren en ik ben in Wageningen dierwetenschappen gaan studeren.

Tijdens mijn studie heb ik me waar en wanneer dat kan op gedrag en op honden gefocust. Niet slim, hoorde ik van verschillende kanten, want het banenperspectief is groter in de genetica of de diervoeding en bij de landbouwhuisdieren. Maar ik was deze studie niet gestart om met kippen te werken of diervoeding te ontwikkelen. Ik was deze opleiding gestart vanuit een passie voor hondengedrag en daar zou ik mijn werk van maken. Tijdens mijn studie heb ik bijgedragen aan verschillende projecten en ook zelf verschillende onderzoeken opgezet en uitgevoerd. Voor mijn afstuderen heb ik in het dog cognition center in Portsmouth, Engeland, samen met onderzoekster Juliane Kaminski gewerkt aan een onderzoek naar hoeveel honden van mensen begrijpen. 

Het idee van mensen willen helpen met het opvoeden en het juist interpreteren van hun hond ben ik echter ook nooit vergeten, dus startte ik naast mijn studie met de opleiding tot kynologisch instructeur en gedragstherapeut bij DogVision. In 2020 heb ik officieel mijn eigen bedrijf opgericht: Wagging Tails. Een woordspeling op Wageningen, waar ik op dat moment woonde (en wat door studenten wel Wagga town genoemd wordt), en uiteraard een verwijzing naar de blije staarten die we het liefste zien. Wagging Tails begon als een uitlaatservice, iets wat ik mijn gehele studententijd heb gedaan, maar is uitgegroeid tot heuse hondenschool.

Inmiddels ben ik afgestudeerd als dierwetenschapper, gespecialiseerd in de cognitie van honden. Hoewel ik dolgraag verder zou willen in de gedragswetenschap, is het lastig om financiering te vinden voor een eigen onderzoek. Wel werk ik sinds 2021 als onderzoeksassistent bij de Behavioural Ecology group van de Universiteit van Wageningen. En als die tijd is daar Wagging Tails. Op mijn facebookpagina deel ik kennis en recent onderzoek om de kloof tussen wetenschappelijk onderzoek naar hondengedrag en de alledaagse wereld van de hondenliefhebbers te kunnen overbruggen. Daarnaast geef ik advies over aanschaf, opvoeding en training van honden, zowel op afstand als op locatie. Sinds 2020 ben ik erkend kynologisch instructeur en geef ik privélessen. Sids 2021 sta ik ook ingeschreven bij O&O en de raad van beheer en geef ik eveneens groeps- en duolessen. U kunt mij ook boeken voor cursussen, workshops en lezingen over hondengedrag, -cognitie en de  volgens de meest moderne (positieve) trainingsmethoden. Kijk op de website wat ik voor u kan betekenen of stuur een mailtje naar info@wagging-tails.nl